Vähähiilihydraattinen ruokavalio, VHH, Karppaus

Vähähiilihydraattista ruokavaliota (VHH tai karppaus) noudattava pyrkii vähentämään hiilihydraatin osuutta kokonaisenergia lähteenä. Hiilihydraatin sijaan energiaa pyritään hankkimaan joko rasvoista tai proteiineista, näiden syömistä lisäämällä.

Vähähiilihydraattiset ruokavaliot voidaankin jakaa karkeasti kahteen eri leiriin, toisessa lisätään rasvojen käyttöä ja toisessa proteiinin käyttöä. Esimerkkeinä voidaan mainita Atkinsin dieetti, joka suosii rasvoja ja Zone dieetti, jossa syödään ravintosuosituksia enemmän proteiinia.

No mitä karppaajat syövät ja mitä ei? Vähähiilihydraattista ruokaa on ruoka, joka sisältää paljon lihaa, kalaa, kanaa, kananmunaa, marjoja, pähkinöitä, papuja ja vihanneksia. Ruokavaliosta on vähennetty minimiin tai jätetty pois kokonaan kaikki viljatuotteet kuten leivät, murot, puurot, pastat, riisit, perunat sekä myös olut ja siideri. Karppaajat korvaavat nämä lisukkeet, kuten perunat, usein salaatilla. Ruokana voisi olla esimerkiksi grillattua broilerin rintaa salaatilla.

Vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattavat (tai kokeilevat) monet laihduttajat. Karppaus on saavuttanut suosiota mm. sillä, että se on todettu helpommaksi noudattaa kuin vähärasvaiset dieetit. Tämä johtuu siitä, että vähähiilihydraattisessa ruokavaliossa näläntunteen hallinta on helpompaa kuin vähärasvaisissa dieeteissä.

LiharuokaaKarppaamalla voi myös saada painoa nopeasti pois, mikä on varmasti yksi osasyy sen suosioon. Valitettavasti ensimmäisten kilojen katoaminen on seurausta suoraan kehon kuivumisesta eli kehosta on poistunut nestettä, ei rasvaa. Voidaankin sanoa, että todellista laihtumista ei tällöin ole vielä tapahtunut vaikka puntari muuta väittää.

Ongelmaksi karppaajille voi muodostua riittävä suojaravintoaineiden ja kuidun saanti. Kuidun saannin vähäisyys voi aiheuttaa karppaajalle ummetusta tai uloste voi olla rasvaripulia. Osa suojaravintoaineista saadaan normaalisti juuri hiilihydraattipitoisista ruuista. Näitä suojaravintoaineita ovat esimerkiksi vitamiinit. Vähähiilihydraattista ruokavaliota toteuttavat ovat yleensä kiinnostuneet keskivertoa enemmän siitä mitä suuhunsa laittavat, joten ruokavalion puutteet ovat monella tiedossa.

Voit lukea myöhemmin lisää vähähiilihydraattisen ruokavalion puutteista ja hyödyistä terveelllinenruokavalio.com sivuilta.

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Käyhän tykkäämässä Facebookissa!