Vähähiilihydraattisen ruokavalion eli karppauksen hyödyt ja haitat

Vähähiilihydraattinen ruokavalio eli karppaus on saavuttanut paljon julkisuutta. Monet ovat sitä kokeilleet, mutta mitkä ovat karppauksen hyödyt ja haitat.

Ensinnäkin tulee ottaa huomioon, että karppausta voi toteuttaa usealla eri tavalla. Ehdotonta ja jyrkkää hiilihydraatitonta ruokavaliota en suosittele kenellekään pitkäaikaisessa käytössä. Kuten kaikissa muissakin asioissa, kannattaa muistaa kohtuus.

Tarkoitan tässä karppauksella ruokavaliota, jossa syödään hiilihydraatteja selvästi alle virallisten suositusten, mutta syödään kuitenkin jonkun verran. Virallisen suosituksen mukaan hiilihydraattien osuus kokonaisenergiansaannista on 50-60 %.

  1. Ylivoimaisesti suurin positiivinen asia karppauksessa on, että siitä ja samalla yleensäkin ruokavaliosta puhutaan paljon. Tämän vuoksi ihmiset ovat ehkä alkaneet miettimään, mitä ruokaa he suuhunsa panevat.
  2. Hiilihydraattien vähentäminen vähentää ns. höttöhiilareiden syöntiä, mitä saamme mm. vaaleasta leivästä. Karkkien syönti ei kuulu vähähiilihydraattiseen ruokavalioon, joten myös sokerin syönti vähenee.
  3. Painonpudotus tarkoituksessa vähähiilihydraattinen ruokavalio voi toimia, koska hiilihydraattien vähentäminen vähentää myös energiansaantia. Huomio kuitenkin, että runsas rasvan käyttö lisää energiaa, sillä grammassa rasvaa on kaksi kertaa enemmän kaloreita kuin hiilihydraattigrammassa.

Entä huonot puolet karppauksessa.

  1. Karppaamiseen liittyy yleensä runsas rasvojen käyttö. Varsinkin kovien rasvojen kuten voin käyttö lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Tämä riski kehittyy ajan kuluessa, eikä karppaaja aisti sitä arkielämässä.
  2. Suojaravinteiden saanti voi myös heikentyä vähähiilihydraattisessa ruokavaliossa, kuten myös muissa dieeteissä, joissa rajoitetaan energiansaantia. Karppaukseen liittyy riski, että ainakin tiamiinin, foolihapon, C -vitamiinin, raudan ja magnesiumin saanti jää puutteelliseksi. Siis, jos karppaat, huomio, että saat näitä suojaravintoaineita tarpeeksi.
  3. Kuidun saannin puute voi aiheuttaa ummetusta karppaajille. Hengitys ja virtsa voi alkaa haisemaan pahalle varsinkin todella niukan hiilihydraattisaannin aikana.
  4. Hiilihydraattien niukkuus vähentää myös raskaan liikuntasuorituksen tehoa. Raskasta fyysistä työtä tekevät voivat huomata saman. Vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattaville voi aiheutua huimausta ja heikotusta tai jopa tajunnan menetys, raskaan fyysisen ponnistelun aikana.

Yleisesti ottaen terve aikuinen ihminen voi noudattaa vähähiilihydraattista ruokavaliota melko turvallisesti, kunhan syödään silti tarpeeksi monipuolisesti ja otetaan huomioon ruokavalion erityispuutteet. Kohtuus kaikessa. Älä jätä mitään kokonaan pois. Ihminen tarvitsee hiilihydraattia, rasvaa ja proteiinia. Ja muista lopuksi tärkein asia koskien ruokavalioita: ruuan tulee ehdottomasti maistua hyvälle!

Tags: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Käyhän tykkäämässä Facebookissa!