Hiilihydraatti

Hiilihydraatti ovat yksi kolmesta perusravintoaineista. Kaksi muuta ovat rasva ja proteiini. Hiilihydraatit ovat fyysisten suoritusten ensisijainen energianlähde eli se on ikään kuin ihmiskehon moottorin polttoainetta. Mitä tehokkaampaa liikuntaa harrastamme, sen enemmän poltamme hiilihydraatteja.

Ihmisellä on rajalliset hiilihydraatti varastot kehossa, joihin on varastoitunut energiaa noin puoleksi vuorokaudeksi.  Hiilihydraattia on ihmisessä lihaksissa, maksassa, veressä ja kudosnesteessä. Hiilihydraatteja on varastossa 70 kg miehellä noin 350 g eli 1500 kcal.

Hiilihydraattia saadaan suurimmaksi osaksi kasvikunnantuotteista.  Alla olevasta taulukosta näet hiilihydraattipitoisuuksia eräiden elintarvikkeiden kokonaispainosta.

sokeri, hunaja, siirappi, perunajauho

75–100 %

jauhot, suurimot, hiutaleet, kova leipä kuivatut hedelmät

70–75 %

pehmeä leipä

50 %

peruna, banaani, jäätelö

20 %

tuoreet hedelmät, tuoreet marjat, mehut, jogurtit, juurekset, herneet

10–15 %

maito, kaali, kurkku, tomaatti, maksa

0-5 %

liha, kala, muna

0 %

 

Energialähteen lisäksi hiilihydraattipitoisesta ravinnosta saamme kuituja ja suojaravintoaineita. Kuitu on hiilihydraatti jota ihmisen ruuansulatus ei pysty sulattamaan. Sillä on suuri merkitys ihmisen suoliston toiminnan kanssa. Ummetus on oire liian vähäisestä kuidun saannista. Selluloosa, joka on kuitua, sitoo vettä paksusuolessa jolloin ulosteen määrä kasvaa sekä läpikulku nopeutuu.

Hiilihydraattinen ruoka
Hiilihydraattisista ruuista saatavia suojaravintoaineita ovat mm. B-vitamiineja, E-vitamiini, rauta, sinkki ja magnesium. Suojaravintoaineita on runsaasti täysjyvätuotteissa, joissa on jäljellä myös jyvän kuoriosa.  Myös eri viljalajeilla ja niiden kasvupaikalla on merkitystä suojaravintoainesisältöön. Suojaravintoaine rikkaita tuotteita ovat varsinkin vehnäleseet – ja alkiot.

Hiilihydraatit herättävät paljon keskustelua karppaukseen liittyen. Suositeltavaa olisi ennen hiilihydraattien vähentämistä tarkastella oman ruokavalion hiilihydraattisisältöä. Mistä saat hiilihydraatteja, ja mikä on niiden kuitu- ja sokeripitoisuus? Vähentämällä sokeripitoisuutta ja lisäämällä kuitupitoisuutta ollaan matkalla kohti terveellistä ruokavaliota.

Tags: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Käyhän tykkäämässä Facebookissa!