Rasva

Rasvat kuuluvat ihmisen perusravintoaineisiin. Normaalipainoisella miehellä on kehossaan rasvaa noin 15 % ja naisilla yleensä yli 20 %. Niiden varastona toimii rasvakudos, joka suojelee sisäelimiä ja auttaa lämmönsäätelyssä.  Rasvat ovat tärkeä energianlähde ja sisältävät tärkeitä rasvaliukoisia vitamiineja ja edesauttavat niiden imeytymistä.

Rasvat sisältävät yli kaksi kertaa enemmän energiaa kuin hiilihydraatit ja proteiinit. Yksi gramma rasvaa sisältää 9,4 kcal energiaa. Ne ovatkin tehokkaita energianlähteitä ja tyydyttävät pienellä määrällä energiantarpeen. Tämän vuoksi kolikon kääntöpuolella voi olla energian liikasaanti rasvoista ja lihominen. Rasvat sulavat hitaasti ja hidastavat mahalaukun tyhjentymistä, minkä vuoksi ne pitävät kylläisyyden tunnetta pitkään yllä.

Rasvat jaetaan yleisesti koviin(tyydyttynyt) ja pehmeisiin(tyydyttymätön) rasvoihin. Kova rasva on nimenomaan sitä kovaa ja kiinteää rasvaa kuten voi. Kun siirrytään kohti pehmeämpiä rasvoja, rasva on lopulta juoksevaa ruokaöljyä.

Rasvat muodostuvat erilaisista rasvahapoista. Elimistö pystyy muokkaamaan rasvahappoja toisiksi rasvahapoiksi lukuun ottamatta kolmea tiettyä rasvahappoa. Näitä kolmea rasvahappoa kutsutaan välttämättömiksi rasvahapoiksi ja ne pitää saada suoraan ravinnosta. Nämä kolme rasvahappoa ovat nimeltään linolihappo, (alfa-)linoleenihappo ja arakidonihappo. Ne ovat monityydyttymättömiä rasvahappoja ja kuuluvat omega-3 ja omega-6 rasvahappoihin.

Butter
Creative Commons License photo credit: mhaller1979

Tags: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Käyhän tykkäämässä Facebookissa!