Proteiinit eli valkuaisaineet

Proteiinit kuuluvat perusravintoaineisiin. Niiden ensisijainen tehtävä on olla kehon rakennusaine mutta ne toimivat myös kuljettaja-aineina sekä niistä voidaan tuottaa energiaa. Proteiinin energiasisältö on yhtä suuri hiilihydraattien kanssa eli noin 4 kcal/g. Ihmisessä on proteiinia noin 15 % ruumiinpainosta ja suurin osa sijaitsee ihmisen lihaksissa. Proteiinia on myös luustossa, ihossa ja rasvakudoksessa.

Elimistö käyttää proteiineja rakennuspalikkoina.  Monet hormonit, kuten insuliini ja adrenaliini, ovat puhtaasti pelkkää proteiinia. Proteiineilla on keskeinen rooli kehon vesitasapainon sääntelyssä sekä kalsium-natrium-tasapainon ylläpitämisessä. Proteiineista muodostetaan myös vasta-aineita, jotka pitävät elimistöä uhkaavat tekijät kurissa.

Proteiinit muodostuvat aminohapoista, jotka muodostavat monimutkaisia aminohappoketjuja. Yksittäisiä aminohappoja on 20, joista 9 on välttämättömiä aminohappoja. Proteiineja ei voida korvata muilla ravintoaineilla, kuten hiilihydraateilla tai rasvalla. Proteiinien puute aiheuttaa vakavia sairauksia mutta ylen saanti ei ole haitallista terveelle aikuiselle. Ravinnosta saatu ylimääräinen proteiini varastoituu kehoon rasvana, eli proteiinien liikasaanti voi lihottaa. Runsaasti proteiinia sisältävä ruokavalio vaatii paljon nestettä, koska sen aineenvaihdunta sitoo vettä huomattavasti enemmän kuin hiilihydraattien tai rasvojen aineenvaihdunta.

Jos et vielä lukenut rasvasta tai hiilihydraateista klikkaa täältä tai katso edelliset julkaisuni.

Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Käyhän tykkäämässä Facebookissa!