Imeväisikäisen ruokavalio

Suomessa suositellaan täysimetystä tai äidinmaitokorviketta aina 6kk ikään saakka. Kuitenkin soseiden ja kasvisten maistaminen voidaan aloittaa aikaisemminkin. Jo 4kk iästä lähtien voidaan pikkuhiljaa tutustuttaa lapsi kiinteämpään ruokaan.

Syitä lisäruoan antamiseen ennen 6kk ikää:

-lapsen lisääntynyt nälkä (lapsi vaatii maitoa tunnin-kahden välein ja on ärtyisän oloinen)

-paino-pituus -käyrän lasku

-lapsen luontainen halu makustella kiinteämpää ruokaa

Soseruoan aloitus on usein viisainta tehdä hyvien unien jälkeen,  esimerkiksi aamupäivällä, kun lapsi on hyväntuulinen ja virkeä.  Hyviä kiinteän ruoan aloitukseen: peruna, bataatti, porkkana, maissi ja parsakaali. Aloita yhdellä ruoka-aineella ja pienillä annoksilla, puolikkaan teelusikan verran ja seuraavana päivänä ehkä hieman enemmän. Ensimmäiset kerrat ovat maistelua ja voikin olla, ettei lapsi juuri saa syödyksi asti sosetta, vaan vain maistelee sitä suussaan.

Esimerkki ensimmäisestä kokeilusta: Keitä puolikas peruna(ilman suolaa!) ja muusaa se haarukalla, lisää hieman rintamaitoa tai äidinmaitokorviketta (jotta tuttu maku säilyisi) tai liraus vettä. Survo vielä pottunuijalla mahdollisimman hienoksi soseeksi (Älä käytä vatkainta, koska peruna menee liisteriksi ja suutuntuma voi olla ikävä lapselle). Ota sosetta nokare lusikkaan ja anna lapselle.

Toista tätä kerran päivässä kahden- kolmen päivän ajan lisäten hieman annoskokoa. Seuraa samalla lapsen vatsan toimintaa ja muita reaktioita kehossa (iho, suun alue…). Seuraavaksi voit ottaa kokeiluun jonkin toisen kasviksen ja kokeilla samaan tapaan, näin lapsi oppii pikkuhiljaa eri makuja ja totuttelee kiinteämpään ruokaan suussa.

Voit myös lisätä lapsen ruokavalioon marjasoseita, mutta huomioi, että ne ovat luonnostaan makeita ja voivat näin runsaasti syötynä aiheuttaa sen, ettei lapselle enää maistu peruna ja muut kasvikset. Lapsella kun on luontainen taipumus mieltyä makeaan. (Jos lapsella on vaikeuksia tottua lusikalla syömiseen, voi tätä marjasosetta käyttää hyväksi, jolloin lusikkaan oppiminen saattaa olla helpompaa)

Kun lapsi on tottunut useampaan kasvikseen, voit hieman maustaa soseita sipulilla, purjolla tai tuoreilla yrteillä, muista kuitenkin taas seurata lapsesi reaktioita uusiin aineisiin.

Uudet ruoka-aineet kannattaa lisätä ruokavalioon pikkuhiljaa harvakseltaan, näin pystyt itse seuraamaan tarkemmin, jos jokin aine aiheuttaa reaktioita. Näin ei tarvitse "aloittaa alusta", vaan osaat jo arvella, mistä reaktiot voisivat johtua. Lievät reaktiot, kuten hetkelliset punastumat iholla eivät ole vaarallisia, pidä kyseisestä ruoka-aineesta hetki taukoa ja kokeile pienellä määrällä uudelleen.

Älä anna alle 1-vuotiaalle lapselle lanttua, naurista, pinaattia, nokkosta, punajuurta, kiinankaalta tai pieniä varhaisperunoita eikä maksaruokia. Myöskään raparperia, hunajaa, kaakaota, pähkinöitä ja ituja ei saa vauvoille antaa. Ruokiin ei saa lisätä suolaa, joten älä anna lapsille aikuisille tarkoitettuja elintarvikkeita.  Jäätelöä, vanukkaita ja muita maustettuja ja säilöttyjä maitovalmisteita ei tule antaa alle 1-vuotiaalle lapselle.

 

Muistathan, että imeväisikäisen ruokavalioon kuuluu myös D-vitamiinilisät (5 tippaa päivässä, jos lapsi saa rintamaitoa, äidinmaitokorviketta syövät vauvat 3 tippaa/vrk).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Käyhän tykkäämässä Facebookissa!