Mistä terveellinen ruokavalio muodostuu?

Monet ihmiset etsivät tietoa siitä, mitä saisi syödä ja mitä ei. Kiinnostus ruokavaliota kohtaan on hyvä merkki ihmisen halusta elää terveellisesti. Liian usein tämä halu herää vasta sitten, kun pitäisi jo tehdä elämäntapa muutoksia jonkun akuutin ongelman vuoksi. Usein tämä akuutti ongelma on liikalihavuus, mikä edistää sairastumista kansantauteihimme kuten diabetekseen ja eri sydän- ja verisuonitauteihin. Terveyttä ei osaa arvostaa ennen kuin sen menettää sanoo liian moni sairastunut.

Mistä se terveellinen ruokavalio sitten oikein muodostuu? Ensimmäinen asia mistä voi aloittaa on ateriarytmi.

Ateriarytmi

Ateriarytmillä tarkoitetaan säännöllisiä ruokailuaikoja. Nykyään ateriarytmi on muuttunut yhä epäsäännöllisempään suuntaan, mikä aiheuttaa muun muassa turhien napostelujen lisääntymisen arkipäiväisessä ravitsemuskäyttäytymisessä. Lisäksi nykypäivänä ruokailun sosiaalinen merkitys on vähentynyt ja suupalat ja ateriat napataan nopeasti suuhun ja arki jatkuu. Ruokailutottumukset olisikin hyvä mieltää osaksi arjen rutiineja ja rauhoittaa ruokailutilanteet nautinnollisiksi ja rentouttaviksi tilanteiksi.

Ateriarytmiä mietittäessä on syytä kiinnittää huomiota ruokailuhetkien määrään päivän aikana. Suurin osa suomalaisista syö tällä hetkellä liian harvoin, mikä johtaa usein siihen, että ateriakoko on kerrallaan liian suuri. Ihmiskeholle sopiva ateriarytmi olisi noin 3-4 tunnin välein.

Esimerkki hyvästä ateriarytmistä

Klo

Ruokailu

7.00 – 8.00

Aamiainen

11.00 – 12.00

Lounas

15.00 – 16.00

Kevyt välipala

18.00 – 19.00

Päivällinen

20.00 – 21.00

Iltapala

Säännöllinen ateriarytmi takaa sen, ettei energiavaje pääse yllättämään, jolloin verensokeri laskisi liian alas. Tämän seurauksena olisi ”suden nälkä” ja liian suuret annokset, jolloin elimistön ruoasta saama energiamäärä nousee liian suureksi ja alkaa kerryttää ylipainoa.

Kun olet löytänyt itsellesi sopivat ateria-ajat, pyri pitämään ne mahdollisimman vakioina. Näin elimistösi tottuu tasaiseen energiansaantiin ja oppii hyödyntämään saamansa energian mahdollisimman tehokkaasti. Ateriarytmin lisäksi on hyvä pitää myös ateriakoot samansuuruisina. Muista kuitenkin, että aina on syytä erottaa arki- ja juhlaruokailut toisistaan. Juhlapäivinä voit poiketa omasta ateriarytmistäsi, kunhan palaat siihen takaisin arjen koittaessa.

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Käyhän tykkäämässä Facebookissa!