Mistä terveellinen ruokavalio muodostuu? osa 2

Edellisessä viestissäni kerroin terveellisen ruokavalion ensimmäisen askeleen olevan oikea ateriarytmi. Voit lukea sen täältä. Mistä muusta terveellinen ruokavalio muodostuu?

Vastaus on tylsääkin tylsempi ja löytyy kotitalousluokan seinältä.

Ruokaympyrä (lautasmalli)

Nyt monet pettyivät, sillä ihmiset haluavat löytää eksoottisia ratkaisuja yksinkertaisiin ongelmiin. Tämän vuoksi kai ihmiset retkahtavat mitä ihmeellisimpiin muotidieetteihin, sillä onhan se nyt hienompaa syödä purkkikaupalla ananasta kuin pastaa, lihaa ja kasviksia 🙂

Ruokaympyrän imago ei ehkä ole kaikkein mediaseksikkäin, mutta siinä kiteytyy aika hyvin terveellisen ruokavalion yksi kulmakivistä; ruoka-aineiden suhde toisiinsa.

Pelkistettynä ruokaympyrä muodostuu seuraavasti

• Puolet kasviksia
• Yksi neljäsosa lihaa tai kalaa
• Yksi neljäsosa perunaa, riisiä tai pastaa

Tämä pelkistetty versio ruokaympyrästä on helppo muistaa, kun nostaa ruokaa lautaselle. Kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että kasvikset kuuluu nostaa samalle lautaselle muun ruuan kanssa. Monesti ihmiset ottavat erikseen salaattilautasen ja mättävät ison lautasen täyteen perunamuusia ja käristystä. Lisäksi huomioitavaa on, että yksi neljännes on välillä myös kalaa, ehkä 2-3 kertaa viikossa.

Ruokaympyrästä ja oikeasta ateriarytmistä on hyvä lähteä rakentamaan terveellistä ruokavaliota.

European Perch
Creative Commons License photo credit: wstryder

Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Käyhän tykkäämässä Facebookissa!