Syömisen historiaa

Olet mitä syöt! Tämä kliseinen lausahdus todella kertoo oleellisen. Ympäri maailmaa ja jo muinaisissa kulttuureissa on ymmärretty ruoan ja terveyden yhteys. Kreikkalainen filosofi Herodotos toteisi 400-luvulla eKr., että “kaikki sairaudet ovat peräisin ruoasta”. Myös kiinalaiseen ajatusmaailmaan mielletään ravinnon merkitys sairastavuuteen: “parantaakseen sairauden, tulee tietää sen alkuperä. Ennenkuin määrätään lääke, tulee tietää mitä ihminen on syönyt”.

Ihmisrodun evoluution aikana ruokatottumukset ovat muuttuneet äärettömän paljon. Karkeasti voidaan sanoa, että 100 000 sukupolvea ihmisrotu eleli metsästäjinä, kalastajina ja keräilijöinä hankkien samalla ravinnon elääkseen. Pikkuhiljaa kehitys vei ravinnontuotantoa eteenpäin ja noin 500 sukupolven ajan ihmiset viljelivät maata saadakseen ravintonsa. Vain noin 10 sukupolvea on elänyt pikkuhiljaa teollistuneessa ympäristössä, joka on muokannut nykyistä ruokailukulttuuriamme.

Teollistuminen on kuitenkin altistanut ihmiskunnan tuhansille uusille kemikaaleille, muun muassa ympäristössä ja ruoassamme. Monet uskovatkin, että tulevaisuuden haasteena on enenevässä määrin ympäristön aiheuttamat sairaudet kuten astma ja allergiat.

1970-luvulla tutkijat totesivat selvän yhteyden maiden teollistumisasteen ja syövän sekä sydän- ja verisuonitautien esiintyvyydessä. Mitä teollistuneempi maa oli, sitä suurempi esiintyvyys väestössä edellämainituilla sairauksilla oli. Myös elinikä oli korkeampi vähemmän teollistuneissa maissa, vaikka terveydenhuolto pelasikin paremmin teollistuneemmissa maissa. Syyt ravitsemuksessa:

 • Köyhissä maissa on ravintona hedelmiä, vihanneksia, täysjyvätuotteita -> suojaavat eri sairauksilta, runsaasti vitamiineja, hivenaineita.
 • Teollisuusmaiden elintasosairaudet (diabetes, sydän- ja verisuonitaudit, hammasmätä, suolistosairaudet…) aiheutuvat hyvin usein vääränlaisesta ravinnosta -> ravinto käsiteltyä (valkoiset jauhot, sokeri..).

Nykyihmisen ravinnon muutoksia verratuna alkuihmiseen:

 1. sokerin käyttö 10kertaa suurempaa
 2. c-vitamiinin saanti vähentynyt 92%
 3. rasvan käyttö tuplaantunut
 4. kalkin saanti vähentynyt puoleen
 5. kuidun saanti vähentynyt puoleen

On arveltu, että yli 75% kaikista sairauksista ja vaivoista johtuu elämäntavoistamme:

 • ravinto
 • liikunta
 • paino
 • tupakka
 • alkoholi
 • harrastukset
 • uni

Näistä voit lukea lisää täältä.

Tämä piristää kovasti, koska sehän tarkoittaa, että meillä on hyvin suuri mahdollisuus vaikuttaa omaan hyvinvointiimme. Ennaltaehkäisy on varmasti tehokkainta, mutta koskaan ei ole liian myöhäistä alkaa muokkaamaan omia elintapoja, ja KUKAAN muu ei sitä tee meidän puolestamme! Jokaisella on kuitenkin vain yksi elämä ja rajallisesti aikaa siitä nauttimiseen!

Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Käyhän tykkäämässä Facebookissa!